Dania główne

Frytki z piekarnika, w przepysznej panierce

Frytki są uwielbiane chyba przez wszystkich. Moimi ulubionymi są oczywiście te klasyczne belgijskie, smażone dwukrotnie w oleju. Jednak, często sięgam po zdrowszą i szybszą wersję pieczonych frytek, które ze względu na dużo mniejszą zawartość tłuszczu, mogę serwować nawet kilka razy w tygodniu. Kluczowym składnikiem moich pieczonych frytek jest panierka, która powstaje dzięki płatkom drożdżowym i szczypcie wędzonej papryki.  Każdy, kto spróbował zakochuje się w ich smaku!

Frytki z piekarnika, w przepysznej panierce – Składniki:

  1. 4 duże ziemniaki, pokrojone w grube słupki;
  2. 1 czubata łyżka płatków drożdżowych;
  3. Szczypta soli;
  4. Szczypta wędzonej papryki.
  5. 1-2 łyżki oleju.

Frytki z piekarnika, w przepysznej panierce – Przygotowanie:

Ziemniaki kroję na grube słupki, następnie nagrzewam piekarnik do 180 C. Posypuję pokrojone ziemniaki płatkami drożdżowymi, szczyptą wędzonej papryki i solą. Pamiętajcie, żeby nie przesadzić z solą, gdyż płatki drożdżowe same w sobie mają lekko słonawy smak.  Całość polewam olejem. Daję jedną lub dwie łyżki, w zależności od wielkości ziemniaków. Mieszam wszystkie składniki, tak aby ziemniaki oblepiły się przyprawami. Kiedy ziemniaki będą miękkie, podkręcam temperaturę piekarnika do 200 stopni. Wyciągam frytki kiedy się zrumienią.

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 4 / 5. Średnia ocena 4

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials