Frytki są uwielbiane chyba przez wszystkich. Moimi ulubionymi są oczywiście te klasyczne belgijskie, smażone dwukrotnie w oleju. Jednak, często sięgam po zdrowszą i szybszą wersję pieczonych frytek, które ze względu na dużo mniejszą zawartość tłuszczu, mogę serwować nawet kilka razy w tygodniu. Kluczowym składnikiem moich pieczonych frytek jest panierka, która powstaje dzięki płatkom drożdżowym i szczypcie wędzonej papryki. Każdy, kto spróbował zakochuje się w ich smaku!
Ziemniaki kroję na grube słupki, następnie nagrzewam piekarnik do 180 C. Posypuję pokrojone ziemniaki płatkami drożdżowymi, szczyptą wędzonej papryki i solą. Pamiętajcie, żeby nie przesadzić z solą, gdyż płatki drożdżowe same w sobie mają lekko słonawy smak. Całość polewam olejem. Daję jedną lub dwie łyżki, w zależności od wielkości ziemniaków. Mieszam wszystkie składniki, tak aby ziemniaki oblepiły się przyprawami. Kiedy ziemniaki będą miękkie, podkręcam temperaturę piekarnika do 200 stopni. Wyciągam frytki kiedy się zrumienią.