Zastanawiałam się jak wykorzystać kupiony rabarbar i pomyślałam, że dżem rabarbarowo- imbirowy będzie świetnym pomysłem. Smak mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. Dżem jest słodko kwaśny, o lekko cierpkim posmaku. Konsystencją przypomina bardziej powidła śliwkowe, aniżeli dżem. Ma głęboki smak, a imbir jest delikatne wyczuwalny. Z ilości proponowanych przeze mnie składników, przygotujecie dwa słoiczki dżemu.
Myjemy rabarbar, następnie kroimy na 2 cm kawałki. Obieramy imbir i ścieramy. Składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy startą skórkę z cytryny, sok, cukier i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Czas gotowania to około 30 min. Pod sam koniec, zaczynamy mieszać coraz częściej, żeby dżem się nie przypalił. Jeśli po 30 min dżem nie jest wystarczająco gęsty, przedłużamy gotowanie lub dodajemy szczyptę guma guar. Gotowe!