W klimacie jesiennym przedstawiam Wam wegańskie i bezglutenowe ciasto dyniowe pod kruszonką! Jest pyszne, wilgotne i treściwe. Będzie idealne do kawy jak i na drugie śniadanie. Czy mówiłam już że jest łatwe w przygotowaniu? Dodatkowym atutem jest unoszący się zapach cynamonu i kardamonu w mieszkaniu, który tworzy obłędny klimat! ???
Ciasto dyniowe – Składniki:
Kruszkonka;
1 Szklanka mąki migdałowej,
1/2 szklanki mąki ryżowej,
Płaska łyżeczka cynamonu, kardamonu i sproszkowanego imbiru,
Szczypta soli,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru kokosowego (może być zwykły),
2/3 szklanki masła migdałowego lub orzechowego,
1 szklanka orzechów włoskich.
Ciasto:
6 daktyli bez pestek,
1/3 szklanki syropu klonowego,
Szklanka puree z dyni,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka mąki migdałowej,
1/2 szklanki mąki ryżowej,
Szczypta soli,
1/3 szklanki masła migdałowego lub masła orzechowego,
1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego.
Ciasto dyniowe – Przygotowanie:
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni C.
Wykładam blaszkę papierem do pieczenia.
Mieszam wszystkie składniki na kruszonkę w robocie kuchennym lub łączę je ze sobą w tradycyjny sposób, za wyjątkiem orzechów.
Rozdrabniam orzechy tak aby pozostały w nich większe kawałki i mieszam z kruszonką. Następnie przygotowaną kruszonkę odstawiam na bok. Do robota kuchennego wrzucam daktyle z kapką wody i rozdrabniam je na gładką masę. Daktyle można wcześniej namoczyć we wrzątku, aby były bardziej miękkie. Oczywiście usuwam z nich pestki przed rozdrobnieniem 🙂
Do rozdrobnionych daktyli dodaję wszystkie pozostałe składniki ciasta i blenduję je przez około 1 minutę. Można skłądniki połączyć również ręcznie .
1/3 kruszonki wykładamy na dno blaszki do pieczenia, wylewamy na nią ciasto i posypujemy kruszonką, która nam pozostała.
Przykrywamy ciasto folią aluminiową, żeby kruszonka się nie spaliła i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 min. Po upływie tego czasu ściągamy folię i pozostawiamy ciasto w piekarniku na dodatkowe 15 min i gotowe! 🙂
Oceń przepis
Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!
Średnia ocena 0 / 5. Średnia ocena 0
Już głosowałeś!
Podobne przepisy
Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie