

Połączenie wanilii i czekolady jest wyjątkowo kuszące i odprężające. Perfect match! :-). Ich cudownie zachęcający zapach, wypełniający kuchnię działa na mnie terapeutycznie i przywołuje same przyjemne wspomnienia. W jesienne dni sprawdza się szczególnie dobrze, wtedy czekolada smakuje jeszcze lepiej :-).
Przepis na czekoladowe wegańskie muffinki, jest banalnie prosty i błyskawiczny w wykonaniu. Stanowi świetną alternatywę jako deser czy drugie śniadanie.
Nagrzewam piekarniki do temperatury 180C. Do dużej miski przesypuję mąkę, kakao, sól oraz cukier. Następnie dodaję olej kokosowy i wanilię. Mieszam składniki trzepaczką do jajek lub w robocie kuchennym. Kiedy składniki się połączą, powoli dolewam wodę i mieszam moją miksturę. Wykładam ciasto łyżką do muffinkowych foremek, wyłożonych papierem. Foremkę wypełniam do połowy ciastem, wkładam do środka kawałek czekolady i dolewam resztę ciasta, tak aby wybełniła ¾ foremki. Muffinki piekę przez 20 min w piekarniku i gotowe! JBabeczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, przez 2 dni. Smacznego!