Desery

Wegńskie czekoladowe muffinki

Połączenie wanilii i czekolady jest wyjątkowo kuszące i odprężające. Perfect match! :-). Ich cudownie zachęcający zapach, wypełniający kuchnię działa na mnie terapeutycznie i przywołuje same przyjemne wspomnienia. W jesienne dni sprawdza się szczególnie dobrze, wtedy czekolada smakuje jeszcze lepiej :-).

Przepis na czekoladowe wegańskie muffinki, jest banalnie prosty i błyskawiczny w wykonaniu.  Stanowi świetną alternatywę jako deser czy drugie śniadanie. 

Składniki:

  1. 200 gr mąki (ja użyłam bezglutenowej mąki owsianej);
  2. 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  3. Szczyptę dobrej jakości soli;
  4. 40 gr niesłodzonego kakao; 
  5. 40 gr oleju kokosowego;
  6. Laska wanilii lub esencja waniliowa;
  7. 110 gr brązowego cukru;
  8. 200 ml wody;
  9. 30gr ciemnej czekolady.

Przygotowanie:

Nagrzewam piekarniki do temperatury 180C.  Do dużej miski przesypuję mąkę, kakao, sól oraz cukier. Następnie dodaję olej kokosowy i wanilię. Mieszam składniki trzepaczką do jajek lub w robocie kuchennym. Kiedy składniki się połączą, powoli dolewam wodę i mieszam moją miksturę. Wykładam ciasto łyżką do muffinkowych foremek, wyłożonych papierem. Foremkę  wypełniam do połowy ciastem, wkładam do środka kawałek czekolady i dolewam resztę ciasta, tak aby wybełniła ¾ foremki.  Muffinki piekę przez 20 min w piekarniku i gotowe! JBabeczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, przez 2 dni. Smacznego!

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 4 / 5. Średnia ocena 1

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials