Często szukam różnych alternatyw, na zdrowe śniadanie i zdrowe przekąski do szkoły. Chlebek bananowy jest właśnie jedną z nich. Jego ogromnym plusem, jest łatwy i błyskawiczny przepis. Czas przygotowania ciasta to około 10 min, a reszta sama się robi w piekarniku. Można również przygotować wersję bezglutenową, na bazie tego samego przepisu z wykorzystaniem mieszanki mąki bezglutenowej Schar. Chlebek świetnie smakuje w połączeniu z masłem orzechowym czy powidłami.
Podgrzewam piekarnik do 180 C. W międzyczasie, ugniatam widelcem trzy duże banany, najlepiej dojrzałe. Do bananów dodaję olej, cukier i mieszam. Następnie dosypuję mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz orzechy i suszone owoce. Smaruję foremkę olejem i przekładam do niej ciasto. Piekę przez 20 min. Gotowe!