Aktualne warunki, nie pozwalają na kombinację w kuchni i wymagają prostych rozwiązań 🙂 Wakacje na helskim kempingu mają w sobie wiele uroku i niepowtarzalnego klimatu. Jednak, ze względu na brak zmywarki, zazwyczaj przygotowuję dwa posiłki dziennie tj. śniadanko na szybko, czyli kanapeczki, musli, jaglanka i drugi ciepły posiłek często jednogarnkowy, no chyba że planujemy grill. Jako, że moje: dzieci uwielbiają lody, prosząc o nie, niemal co chwilę, nie byłabym sobą gdybym nie zaproponowała im zdrowszej, wegańskiej wersji. Tym oto sposobem sama również mogę cieszyć się ich smakiem. Przepis na roślinne lody jest tak prosty, że zastanawiałam się czy w ogóle wrzucać go na bloga! 🙂 Mam nadzieję, że będzie on dla Was inspiracją do wykreowania czegoś słodkiego dla siebie i być może dla Waszych dzieci, w naprawdę ekspresowym czasie. Do przygotowania lodów będziecie potrzebowali odpowiednich foremek, plastikowych, silikonowych lub metalowych. Z proponowanych składników wyjdzie mniej więcej 4-5 lodów, w zależności od wielkości foremek i owoców. Tak naprawdę możecie wykorzystać jakiekolwiek inne owoce np. maliny, truskawki, arbuza.
Mango, myję, obieram i blenduję w robocie kuchennym na gładką pulpę, dodaję sok z cytryny, ewentualnie dosładzam syropem klonowym. Przekładam zblendowane mango do foremek, następnie umytą marakuję przecinam i przekładam miąższ z jednego owoca na dno foremki do lodów. Lody umieszczam w zamrażarce na kilka godzin. Gotowe!