Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować ultra szybkie, lekkie, a jednocześnie wykwintne danie, wykonane ze składników łatwo dostępnych, które zazwyczaj goszczą u nas w domu. Zupa krem z pieczonej papryki i czosnku, jest dla mnie miłą odmianą zupy pomidorowej, trochę ulepszonej, w wersji dla dorosłych, choć dzieciaki również ją uwielbiają. Wyjątkowości temu daniu nadaje słodki smak pieczonego czosnku, który ja osobiście uwielbiam! Zupa jest fajną alternatywą jako lunch do pracy czy do szkoły. Następnego dnia, kiedy składniki się przegryzą smakuje, jeszcze lepiej!
Na blaszce układam umytą i pokrojoną paprykę, czosnek w łupinkach oraz pomidory przecięte na pół. Warzywa przyprawiam solą, pieprzem, balsamico oraz tymiankiem. Wszystko piekę około 25-30 min, w temp. 180 C. Po upływie czasu pieczenia, studzę warzywa i następnie obieram czosnek z łupinek i przekładam do garnka, wraz z pozostałymi warzywami. Jeśli korzystamy z pomidorów w puszce, przed dodaniem upieczonego czosnku i papryki, podsmażam je przez kilka minut w garnku, na maśle klarowanym, następnie dodaję upieczone warzywa. Zalewam wszystko bulionem warzywnym, doprawiam solą, pieprzem oraz ewentualnie szczyptą cukru, gotuję przez około 20 min. Następnie blenduję zupę i gotowe! Polecam Wam przygotować do zupy grzanki czosnkowe, posypać ją parmezanem, fetą lub dodać odrobinę śmietanki.