Przepisy Dania główne

Kremowy makaron dyniowy

Jesień w pełni, a jak przystało na tę porę roku, dynia króluje w naszych kuchniach. Chciałabym Wam zaproponować kremowy sos, któremu nikt się nie oprze! Kwintesencja comfort food Korzenne przyprawy nadają potrawie niezwykłego aromatu, a połączenie z puree z dyni z mlekiem kokosowym niezwykłej kremowości.

Składniki:

  1.  Cebuli;
  2. 2 ząbki czosnku;
  3. 1 szklanka puree z Dyni;
  4. 1 szklanka mleka kokosowego niesłodzonego, ja kupiłam mleko w puszce (jeśli nie interesuje Was wersja wegańska, zamiast mleka dodajcie pół szklanki śmietanki kremówki i dwie duże łyżki serka mascarpone);
  5. Pół łyżeczki soli (ostatecznie danie na samym końcu jeszcze odrobinę dosoliłam);
  6. ¼  łyżeczki cynamonu;
  7. ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej;
  8. Spora szczypta pieprzu i chili;
  9. Skórka z polowy cytryny;
  10. Szczypta czarnej soli;
  11. Suszone pomidory (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę kroję na drobną kostkę i podsmażam. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażając warzywa jeszcze przez około 1-2 minut. Dodaję puree z dyni i mleko koksowe, przyprawy. Gotuję pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10 min. Na sam koniec dodaję startą skórkę z cytryny i duszę pod przykryciem jeszcze 1 minutę. Odsączam suszone pomidory z nadmiaru tłuszczu, kroję w kostkę i dodaję do sosu. W międzyczasie gotuję makaron według instrukcji wskazanej na opakowaniu, kiedy jest gotowy dodaję do sosu mieszam. Gotowe. Jeśli macie w zasięgu świeżą szałwię, koniecznie dodajcie ją do sosu na etapie jego gotowania. Smacznego!

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 4 / 5. Średnia ocena 5

Już głosowałeś!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na instagramie

instagram#foodieessentials