Foodie & Upiekło mi się

Burger ze stekiem z kalafiora w pikantnej glazurze podany z majonezem wasabi

W ramach wspólnego gotowania z Anią @upiekło_mi_sie (o którym więcej możesz przeczytać tutaj) wpadam do Ciebie z nowym przepisem na wegańskie hamburgery.

Uwielbiam wegańskie fastfoody a ten jest wyjątkowo smaczny, łatwy i szybki w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na domowej imprezie. Steki można przygotować już wcześniej, a kiedy przyjdą goście, wrzucić je na chwilę do glazury i gotowe.  Gwarantuję, że wszyscy będą najedzeni i zadowoleni!

Głównym składnikiem tego dania jest stek z kalafiora i glazura. Postaraj się nie rezygnować z płatków drożdżowych, dają naprawdę fajny posmak. Alternatywnie, jeśli możesz / chcesz jeść ser sugeruję zamienić płatki drożdżowe na parmezan. Wówczas, proces pieczenia będzie wyglądał trochę inaczej, co opiszę poniżej. 

Jeśli nie dysponujesz sproszkowanym wasabi, nie przejmuj się, możesz podać majonez bez dodatków lub wymieszany z łyżką srirachy. 

Z podanych poniżej składników wyjdą Wam 3 hamburgery.

Składniki – Burger ze stekiem z kalafiora w pikantnej glazurze podany z majonezem wasabi

Kalafior

  1. Pół kalafiora
  2. 1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego
  3. 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  4. 1 łyżka suszonego czosnku
  5. Pół szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
  6. Sól i pieprz

Glazura do kalafiora 

  1. ¼ szklanki syropu klonowego/syropu z agawy lub miodu
  2. 2 łyżki sosu sojowego
  3. 1 łyżka srirachy
  4. ½ łyżki ulubionego oleju
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 1 łyżka sezamu (opcjonalnie)

Majonez wasabi

  1. 3 czubate łyżki wegańskiego majonezu
  2. 1 łyżeczka wasabi w proszku

Dodatki warzywne do burgera

  1. Awokado
  2. Sałata
  3. Czerwona cebula

3 bułki najlepiej te do burgera, mogą być też zwykłe kajzerki

Przygotowanie – Burger ze stekiem z kalafiora w pikantnej glazurze podany z majonezem wasabi

Główkę kalafiora kroję na 1, 5 cm plastry na wzór tradycyjnych steków. Obsypuję każdy plaster kalafiora z obu stron przyprawami tj.: kminem rzymskim, papryką wędzoną, solą, pieprzem, sproszkowanym czosnkiem oraz płatkami drożdżowymi. Nie żałuj sobie płatków drożdżowych, po upieczeniu kalafiora powstanie z nich chrupiąca, przepyszna skórka. Piekarnik nagrzewam do 220C. Steki z kalafiora układam na blaszce do piekarnika, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20 min. 

Jeśli zdecydujesz się zamienić płatki drożdżowe na parmezan wówczas przypraw steki wszystkimi wymienionymi przyprawami poza parmezanem, włóż do piekarnika, po 10 min wyjmuj steki i obficie posyp je z każdej strony parmezanem, włóż na kolejne 10 min do piekarnika.

W międzyczasie przygotowuję warzywa które myję je i kroję według uznania. Następnie zabieram się za majonez. Majonez przekładamy do miseczki, dodajemy sproszkowane wasabi, mieszamy i odstawiamy do czasu podania.

Po upływie 20 min wyjmujemy burgera z piekarnika. Na patelni umieszczam wszystkie składnik glazury a następnie włączam palnik i podgrzewam glazurę.  Kiedy zacznie bulgotać, alternatywnie dodaję sezam i umieszczam na patelni steki i podsmażam chwilę z każdej strony, tak żeby glazura oblepiła kalafior z każdej strony. Po podsmażeniu ściągam kalafior z patelni i odkładam na talerz. 

Zmniejszam temp piekarnika do 200 C. Bułki do burgerów przekrajam na pół i wkładam do piekarnika. Piekę przez 1 -2 min, żeby pieczywo zrobiło się chrupiące. 

Następnie smaruję bułkę obficie majonezem, układamy sałatę, stek z kalafiora, pozostałe warzywa i dodajemy jeszcze trochę majonezu.  Gotowe!

Smacznego!

Oceń przepis

Kliknij na gwiazdki, żeby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Średnia ocena 1

Już głosowałeś!

Śledź nasz profil na instagramie!

instagram#foodieessentials